Запис дитини до школи в Калгарі крок за кроком

Запис дитини до школи в Калгарі крок за кроком

Nik Galaev
Nik Galaev
Published on October 13, 2022


Одним з найважливіших питань, які виникають в усіх батьків, приїжджаючих до Канади це - запис дитини до школи. Як правильно обрати школу і чи можна це взагалі зробити?

Перед тим як почати займатись цим питанням спершу треба дізнатись як побудувана система освіти в Канаді, оскільки вона суттєво відрізняється від української і навіть європейської системи навчання. 

Школи в Канаді

В Альберті є два види шкіл це державна або іншими словами публічна школа (public school) та католицька. 

Далі школи діляться на: 

  • дошкільна освіта або садочок (Pre-school or Kindergarten) для 5-6 років;
  • початкова школа (Elementary school) для 5-12 років. Часом буває, що така школа поєднує садочок і 1-5 класи, деколи буває, що лише 1-6 класи;
  • молодша середня/середня школа (Junior high/middle school) для 6-9 класу, інколи бувають школи лише для 7-9 класу;
  • старша школа (High school/senior high school) для 10-12 класів.

Важливий момент - клас до якого буде зарахована ваша дитина буде визначено на підставі віку дитини, а не класу який вона відвідувала в попередній школі!

Перше, що необхідно зробити для запису дитини до школи це - знайти житло і підписати договір оренди. На жаль, так як в Альберті не можна обирати школу самостійно, а школа визначається згідно вашого місця проживання, тому якщо для вас дуже важливий рейтинг і відгуки про школу, то під час пошуку житла ви можете користуватись сайтом Find a School | Schools | Calgary Board of Education (cbe.ab.ca). Тут ви вказуєте адресу вашої майбутньої квартири і перевіряєте, які школи до неї належать, далі читаєте відгуки, рейтинг і вирішуєте чи хочете ви щоб ваша дитина відвідувала саме цю школу. 

Після підписання договору про оренду житла, ви можете перейти до наступного кроку це - складання заявки на запис дитини до школи. В Калгарі не можна просто прийти до школи і записати дитину, все проходить через так званий центр освіти Calgary Board of Education. Подати заявку можна в них на сайті Registration | Registration | Calgary Board of Education (cbe.ab.ca). Заявка охоплює велику кількість питань про дитину, її попередню школу, батьків та інші питання типу релігії і т.д.. До заяви необхідно додати наступні документи: 

  1. паспорт дитини;
  2. паспорти батьків;
  3. свідоцтво про народження дитини + переклад;
  4. visitor record виданий офіцером в аеропорту для дитини;
  5. work permit одного з батьків; 
  6. підтвердження адреси проживання (це може бути або підтвердження страхування житла (tenant insurance) або ваше свідоцтво з банку (bank statement).

Після заповнення заявки, якщо ви хочете прискорити запис дитини до школи вам треба звернутись до CBE Welcome Centre з проханням призначити вам зустріч для проведення тестування для вашої дитини перед записом до школи. Це можна зробити за адресою 1221 - 8 Street SW. Зазвичай призначають таку зустріч на протязі 1-2 тижнів. Деталі і дата зустрічі будуть надіслані на ваш емейл.

Тестування дитини

Не потрібно лякатись тестування дитини) Працівник центру просто поговорить з нею, задасть кілька завдань з англійської і математики. Це все для того щоб оцінити рівень англійської і передати якнайбільше інформації про майбутнього учня до школи, щоб вчителі одразу знали наскільки є потрібна допомога з англійським для цієї дитини. Якщо школа має ESL клас для дітей, в яких англійська друга мова і ваша дитинка теж нею погано володіє, то її теж можуть туди записати. Якщо таких класів в школі не має, то дитина буде на всіх уроках разом з усіма, але буде мати додаткову допомогу від вчителів.

Після проходження тестування, працівник центру перевірить ваші документи, скани яких ви додавали під час заповнення заявки, надасть вам копію листа з визначеним рівнем англійської вашої дитини, повідомить вас до якого класу зарахована дитина і скаже чекати дзвінка зі школи))) 

Школа сконтактується з батьками або через телефон, або через емайл на протязі 2-4 дні і узгодить з вами дату, коли можна прийти. І все тепер можна йти до школи)))) У школі вже нічого не потрібно заповнювати. Просто в зазначений день приходите з дитиною і поки все. 

Автобуси та догляд під час ланчу

Після того як ваша дитина пішла перший день до школи, потрібно створити новий аккаунт в MyCBE . Для цього вам знадобиться CBE ID number, який ви зможете знайти в своєму акаунті, де створювали заявку на школу. 

Якщо у вас ще не буде відображатись цей номер, то його можна попросити надати вам у вашій школі, або просто зачекати 1-2 дні і він з’явиться. 

Після створення аккаунту, важливим кроком буде запис дитини на автобус. Це можна зробити в MyCBE в закладці Fees, Waivers and Service Registration. Після подачі заявки запис на автобус відбувається приблизно на протязі 1-3 тижнів. Вам приходить емейл - підтвердження запису, також в акаунті з’являється інформація про зупинки та час приїзду автобуса. 

Якщо ваша дитина в 1- 5 класі, то тут також можна оплатити за догляд під час ланчу. 

Треба зазначити, що якщо у вас ще немає Fair Entry, то автобуси і всі інші послуги будуть якийсь час платні. Заявку на долучення Fair Entry теж можна подати в цьому самому розділі під назвою Waiver. 

На цьому поки все. Have a good and fun school year)))

Корисні події