Як зареєструвати дитину до католицької школи

Як зареєструвати дитину до католицької школи

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

Батьки в Альберті мають великий вибір католицьких шкіл. Вони практично нічим не відрізняються від державних, крім наявності в програмі кількох релігійних предметів. Рівень освіти в таких школах зазвичай вищий, оскільки в них дуже суворо ставляться до дисципліни. Навчатись у католицькій школі можуть всі охочі не дивлячись на віровизнання, але батьки повинні враховувати, що згідно з правилами всі учні школи повинні відвідувати релігійні класи та ходити до католицької школи на релігійні свята. Навчальний рік триває з вересня до червня (липень-серпень канікули). Взимку у дітей 2 тижневі канікули в кінці грудня, навесні - в кінці березня або на початку квітня. 

Українські двомовні програми

Навчання в Альберті проводиться в основному англійською мовою. Деякі католицькі школи пропонують українські двомовні програми. Навчання у школах з українською двомовною програмою проводиться англійською, і українською мовою (50%). Це залежить від того, в якій саме школі навчається дитина: в початковій, середній чи старшій. Також деякі школи пропонують вивчення кількох предметів українською мовою (Ukrainian Language and Culture courses), де українська мова вивчається для розвитку навичок спілкування, міжкультурних та стратегічних навичок, а також як пошана до української культури. На цей момент українська двомовна програма є наявна у таких шкільних округах: 



Школи здебільшого приймають нових учнів протягом усього навчального року. Проте, не всі школи мають достатньо місць для усіх охочих учнів, щоб там навчатись. Зверніться до школи якомога раніше, щоб дізнатись, коли саме краще зареєструвати дитину. Список шкіл та шкільних адміністрацій Альберти можна знайти на сайті https://education.alberta.ca/alberta-education/school-authority-index/everyone/alberta-schools/ Також на цьому сайті Ви можете дізнатись контакти шкіл, відгуки, шкільну програму та отримаєте відповіді на найбільш поширені запитання.

Як зареєструватись до школи

Українці, які хочуть, щоб їх діти навчались у католицькій школі, повинні зареєструватись через St. John Reception Centre, який знаходиться за адресою 15 - 12 Street NW, Calgary, AB (тел: 403-500-2007 Email: stjohn@cssd.ab.ca ). Після реєстрації Вам назначать співбесіду на яку батьки повинні прийти разом з дитиною. На співбесіді будуть ставити питання стосовно навчання дитини в Україні (успішність, вподобання, до яких наук дитина схильна). Вся ця інформація необхідна, щоб зрозуміти яка саме школа найкраще підходить Вашій дитині. Існує багато факторів (окрім успішності дитини), які враховують при виборі: відстань від дому, мова викладання, а також, чи програми у даній школі збігаються з вашими цінностями. Якщо Ви погано знаєте англійську, то Вам необхідно заздалегідь попередити адміністрацію школи, вони нададуть послуги перекладача (безплатно). Також дитині необхідно буде скласти тест з англійської мови для виявлення рівня. 

Які документи необхідно мати при собі

Будь ласка, візьміть із собою наступні оригінали документів:

  • Свідоцтво про народження або паспорт дитини 
  • Підтвердження адреси проживання (наприклад, посвідчення водія або рахунок за комунальні послуги)
  • Табелі успішності з попередньої школи
  • Деякі школи можуть запросити медичну довідку
  • Канадське громадянство/підтвердження статусу постійного мешканця або біженця.

Якщо ви не можете негайно надати ці документи, ваших дітей все одно можуть зарахувати до школи, але документи необхідно надати при першій можливості.

Корисні події