Як отримати субсидію на дитсадок

Як отримати субсидію на дитсадок

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

 Для українців уряд провінції Альберти та муніципальні органи виділяють грошові субсидії (child care subsidy) на часткову оплату дитячих садків. При цьому варто мати на увазі, що на утримання субсидій зазвичай велика черга, тому варто звернутися заздалегідь.

Отримати субсидію по догляду за дитиною можуть сім’ї українців з дітьми віком від 0 до 12 років, які відвідують:

  • дитячий садок з ліцензією (daycare, out-of-school care and preschool)
  • домашній (home-based) дитсадок, який має ліцензію
  • груповий центр для догляду за дітьми

Розмір субсидії залежить від віку дитини, доходу сім’ї, програми догляду за дитиною та кількості годин, які дитина перебуває у дитсадку щомісяця. Виділяють наступні види субсидій:

  • субсидія на дітей віком від 0 до 6 років ;
  • субсидія для дітей від 3 до 13 років, які навчаються за ліцензійною програмою в позаурочний час;
  • субвенція для дітей, які навчаються за ліцензійною дошкільною програмою;
  • субсидія для дітей, які відвідують групу продовженого дня.

Як розрахувати розмір субсидії

Скористайтеся онлайн-сервісом, щоб розрахувати приблизну суму субсидії, яку може отримати ваша родина.

Сервіс розраховує потенційну субсидію для сімей, які потребують повного догляду за дитиною (100+ годин на місяць для дітей від 0 до 5 років та 50+ годин для дітей шкільного віку). Дошкільна субсидія – це фіксована ставка, а не 100 годин.

Як подати заявку

Для того, щоб пришвидшити процес, радимо подати заявку онлайн Child Care Subsidy Application. Також Вам необхідно буде заповнити декларацію у податковому агентстві Канади. Це також можна зробити онлайн на офіційному сайті. Якщо Ви це зробили раніше, то немає потреби це заново робити. 

Субсидія нараховується на початку наступного місяця, після того, як Ви подали заявку. Вам необхідно подавати заявку за місяць до початку навчання дитини, тобто, якщо Вашій дитині необхідно піди до саду 1 вересня, то заявку Вам потрібно подати 1 серпня.


Після подачі заявки

Якщо Ваша заявка відповідає всім вимогам, Ви спочатку отримаєте субсидію на 2 місяці, допоки не закінчиться повна перевірка документів. Вас також можуть попросити надати додаткові документи для подальшого опрацювання заявки. Тому необхідно слідкувати за електронною поштою.

Опрацювання заявки зазвичай займає до 2-х тижнів. Коли Вашу заявку схвалять, Ви отримаєте листа у якому зазначаються дати початку/закінчення виплат субсидій та суму яку отримає дитсадок від Вашої родини. Якщо ви подасте заявку в тому місяці, коли ви хочете отримати субсидію, то надходження прийдуть заднім числом, незалежно від того, коли ви фактично отримаєте свій лист-підтвердження.

У разі відхилення заявки, Ви отримаєте лист, де вказано причину з якої субсидія Вам не передбачена. Ви можете запросити переглянути рішення комісії, заповнивши онлайн форму протягом 30 днів з дати відхилення заявки.


Корисні події