Типи дитсадків у Канаді

Типи дитсадків у Канаді

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

Батьки часто замислюються над тим як правильно вибрати садочок для дитини. Особливо гостро таке питання постає, коли батьки приїжджають до іншої країни, адже невідомо як побудовано процес відбору і чи можливо взагалі переселенцям влаштувати дитину у садок. 


В Канаді діти до 12 років завжди повинні залишатися під наглядом дорослих, навіть вдома. Порушення цього закону можуть мати серйозні наслідки. Тому дітей потрібно влаштовувати до дитячих садочків. У Канаді багато державних і приватних дитячих садочків, які відкриті для всіх, незалежно від громадянства. У свою чергу садочки діляться на ліцензійні, та ті що ліцензії не мають. Садок, де вихователі наглядають не більше ніж за 5 дітьми віком до 10 років, не підлягають ліцензуванню. У дитячих садках діти перебувають з 8 місяців до 6 років. Перебування в дитячому садочку є платним, середня вартість за місяць складає від 600 канадських доларів. Навчальні програми дошкільної освіти для дітей 2,5-6 років у Канаді спрямовуються на розвиток умінь і навичок спілкування, мови та грамотності, зокрема:

  • використання вербального та невербального мовлення;
  • спілкування з однолітками й дорослими;
  • використання англійської та рідної мови;
  • слухання інших; читання; переказу оповідань;
  • написання букв алфавіту та часто вживаних слів.

Ліцензійні програми у садочках Канади діляться на наступні види:

  • Ясла (daycare) - це садочки для дітей віком від 1 до 3 років. Іноді ясла називають “childcare,” або “nursery school.” Однак, ясельна школа відрізняє від інших тим, що більше орієнтована на раннє навчання. Мета ясел – підготувати дітей до переходу до початкової школи.
  • Підготовча школа або ясла (preschool) - це дошкільний навчальний заклад для дітей, які ще занадто малі, щоб ходити до дитячого садка (kindergarten). Ясельним віком вважається вік від трьох до п'яти років.
  • Група продовженого дня (out of school care) - програма, яка забезпечує нагляд за дітьми шкільного віку чиї батьки працюють і не можуть їх забрати до закриття садочка. Також програма передбачає нагляд за дітьми 13 або 14 років, якщо у цьому є потреба.

Уряд Альберти опікується цими закладами, а також здійснює контроль та перевірку на відповідність стандартам охорони здоров’я, безпеки та якості програм для дітей, які перебувають під їх опікою.

В Альберті також є домашні (home-based) садочки. Це садочок такого типу, де зазвичай якась сім’я отримує ліцензію на право організації садочка у своєму домі з правом набору певної кількості дітей. Зазвичай кількість дітей не повинна перевищувати 6 (не враховуючи власних дітей вихователів). В таких садочках організація програми, навчання, відпочинку напряму залежить від конкретної мами, яка отримала ліцензію та керує навчальним закладом. До речі, вона обов’язково проходить курси надання першої медичної допомоги. Як правило, державні установи надають вихователям таких домашніх садочків доступ до мережі з курсами, ресурсами та навчальними програмами. 


Під час вибору садочка для дитини, Ви повинні пам'ятати наступні правила:

  • Садочки з ліцензійними програмами догляду за дітьми не зобов'язані годувати дітей, але деякі з них годують. Для цього садочку необхідно отримати спеціальну ліцензію на медичне обслуговування та обладнання.
  • У садочках з ліцензійними програмами догляду за дітьми мають право працювати вихователі тільки з вищою педагогічною освітою.
  • Деякі садочки можуть працювати 24/7, тому такі садочки підійдуть батькам, які працюють позмінно.

Де можна знайти всю необхідну інформацію про садочки?

Перш за все радимо Вам скористатись сервісом Child Care Look-up Tool. Просто напишіть Вашу поштову адресу, і сервіс надасть інформацію про всі садочки з ліцензійними програмами поряд з Вами. Також Ви отримаєте наступну інформацію: з якого віку приймають в той чи інший садочок, максимальна кількість дітей у групах, та результати перевірок садочків. ЯВи також можете дізнатись про доступні програми у садочках, та деталі щодо реєстрації, звернувшись за телефоном 1-844-644-5165 до Child Care Connect. Дзвінки абсолютно безплатні!


Корисні події