Що таке SIN та як його отримати?

Що таке SIN та як його отримати?

Nik Galaev
Nik Galaev
Published on October 13, 2022

Що таке SIN і навіщо він потрібен?

SIN (Social Insurance Number) одним з документів, який входить до так званої групи документів ID. Тобто, тих документів за допомогою яких можна ідентифікувати особистість.

Цей номер можна порівняти з індивідуальним податковим номером, який надається кожному громадянину України. Як і в разі ІПН в Україні, без SIN в Канаді прожити неможливо.

Номер соціального страхування, необхідний для того, щоб піти на роботу, отримати освіту, оформити канадську пенсію, отримати страховий захист, сформувати податкову декларацію,отримати банківський рахунок і для багатьох інших випадків. SIN є паперовим документом, який обов’язково повинен отримати українець,приїхавший по програмі CUAET.


Хто може подавати документи на отримання SIN?

Згідно з канадським законодавством, подати документи на отримання SIN може кожен житель країни, який є громадянином Канади, постійним резидентом цієї країни або її тимчасовим резидентом (цей статус мають українці на даний момент). При цьому діти, які досягли віку 12 років, мають право подавати заявку на отримання власного номеру. До 12 років дітям SIN не видають.Крім того, таку заяву від імені дітей можуть подавати їх батьки/опікуни.


Які документи необхідні:

  • Закордонний паспорт
  • Work permit
  • Мати канадський номер телефону


Де отримати SIN?

Це можна зробити в офісах Service Canada Office. Реєструватись заздалегідь не потрібно. Як правило, заяву повинен подати особисто заявник або його уповноважений представник. Знайти найближче відділення можна за допомогою спеціального сервісу на сайті уряду Канади, або просто у додатку «Карти» по запиту Service Canada Office.


У самому сервісі, в залежності від кількості людей, може бути черга, тому розраховуйте на деякий час. Офіцер,який буде приймати документи та видасть ваші папери с SIN, буде задавати питання стосовно вашої сім´ї: чи живі ваші батьки,яке призвище вашої мами в дівоцтві, чи маєте брата(сестру)-близнюків,чи змінювали ви ім'я або прізвисько, ваш контактний номер телефона, емейл. 



Корисні події