Пологи в Альберті

Пологи в Альберті

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

Скільки коштують пологи та де вставати на облік?

Українці, які прибули до Канади по візі CUAET мають право на безплатні пологи, але для цього необхідно оформити медичну страховку провінції Альберта - Alberta Health Card (мед. страховку необхідно оформлювати у тій провінції, де Ви збираєтесь народжувати). По приїзду перше, що необхідно буде зробити - подати заявку на оформлення медичної страховки (картка прийде поштою протягом 2-3 тижнів) та піти у госпіталь, щоб знайти собі лікаря. Якщо у Вас вже великий строк, то треба посилатися на екстрену ситуацію у зв'язку з вагітністю та необхідністю “стати на облік”. На рецепції Вас оформлять і відправлять до родового відділення Prenatal Clinic (або Maternity/Obstetrical Clinic), де лікар проведе медичний огляд та надасть свою картку і скаже на коли треба записатися на прийом. Також, щоб встати на облік Вам треба буде заповнити велику кількість паперів. Якщо термін не великий і є час чекати, то треба записуватися до сімейного лікаря. До 20го тижня вагітності він буде вести огляд, а після, дасть скерування до Prenatal Clinic. Вам також дадуть багато інформації для вивчення та список доступних програм для мам. Детальна інформація про доступні програми, доступна на офіційному сайті Альберти.


Також у Калгарі є така асоціація Calgary Doula Association, до якої належать Доули. Доула – жінка, яка супроводжує породіллю під час пологів, надає інформаційну та емоційну підтримку. Вона тільки для підтримки мами. Більш детально про Доули Ви можете ознайомитись на сайті.


Після народження Вам необхідно буде зареєструвати дитину в уряді Альберти. На реєстрацію дають рік, але чим скоріше Ви це зробите, тим краще, оскільки без реєстрації Вам не видадуть свідоцтво про народження дитини. Ви можете зареєструвати свою дитину онлайн через Online Birth Registry. Для реєстрації необхідно:

  • батьки повинні надати інформацію про народження дитини через Інтернет-реєстр народжень (Online Birth Registry)
  • лікарня або зареєстрована акушерка надсилає підтвердження про народження дитини до Vital Statistics
  • після отримання всієї інформації та виконання всіх вимог законодавства, починається процес реєстрації

В середньому на реєстрацію народження йде близько 3 тижнів. У разі невиконання реєстраційних вимог можливі затримки. Більш детальну інформацію про реєстрацію можна отримати на сайті Альберти.

Після того як Ви зареєструєте дитину, можна подавати заявку на:


Свідоцтво про народження

В Канаді є три типи свідоцтва про народження, які відрізняються тільки кількістю інформації, яку вони містять (інформація про батьків може бути відображена або ні, це на ваш вибір). Усі свідоцтва є завіреними витягами з оригіналу реєстрації народження. Приклади свідоцтв, можна переглянути нижче:

  • Свідоцтво про народження з даними про дитину - Birth Certificate With Personal Information Only
  • Свідоцтво про народження з даними про дитину та її батьків - Birth Certificate With Personal Information And Parentage
  • Копія реєстрації народження. Даний тип документа не можна використовувати для ідентифікації особистості. Зазвичай цей документ потрібен під час судових процесів або консультацій з юристом.

Як подати заявку на отримання свідоцтва про народження в провінції Альберта

  • Заповніть форму Application for Birth Documents (PDF, 346 KB)
  • Віднесіть заповнену форму та acceptable ID реєстраційного центру. Знайти найближчий реєстраційний центр Ви можете на сайті registry agent. Заявки, які напряму будуть відправлені до Vital Statistics розглядатись не будуть.

Більш детальну інформацію Ви можете отримати на сайті Альберти.


Citizenship Certificate

Якщо батьки дитини не громадяни або постійні резиденти Канади, їм необхідно зібрати документи та надіслати поштою до IRCC для отримання сертифіката про громадянство дитини (Citizenship Certificate). Але це можна робити тільки після отримання Birth Certificate. На отримання Citizenship Certificate може піди до 17 місяців, тому щоб не чекати так довго, Ви можете написати Explanation Letter. У листі потрібно буде вказати вагому причину для прискорення процесу отримання сертифіката. Інструкцію з написання листа та інформацію про необхідні документи Ви можете знайти тут.


Після отримання Citizenship Certificate, необхідно звернутись до найближчого Service Canada (чекати на паспорт 45 робочих днів) для отримання паспорта для дитини. Якщо паспорт Вам потрібен терміново, тоді радимо звернутись до Service Canada Passport Office, де Ви зможете отримати паспорт протягом 2 днів, але для цього потрібна вагома причина. Радимо подавати заяву в порядку живої черги, оскільки через велику завантаженість онлайн сервіс не працює. Більш детальну інформацію, Ви можете отримати на сайті.

Корисні події