Оцінка освітньої кваліфікації (ECA)

Оцінка освітньої кваліфікації (ECA)

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

Оцінка освітньої кваліфікації (англ. Educational Credential Assessment або ж скорочено ECA) необхідна для підтвердження того, що ваш ступінь, диплом, сертифікат (або інший документ, що засвідчує вашу кваліфікацію) є дійсним і відповідає вимогам Канади. ECA виробляє порівняльну оцінку вашого диплома, сертифіката або іншого документа про вищу освіту з канадським рівнем освіти. Враховуються назви предметів і тривалість навчання по кожному з них. В результаті процесу буде відомий еквівалент вашої освіти в Канаді. Як правило, ECA потрібна лише для найвищого рівня освіти. Якщо, наприклад, у вас є ступінь бакалавра та диплом магістра, вам потрібно оцінити лише ступінь магістра.


Що таке регульовані професії?

Близько 20% професій в Канаді регулюються урядом, а це означає, що вам потрібно підтвердити свою кваліфікацію в провінційній професійній регулятивній організації (PRO), щоб працювати за фахом. До регульованих професій в Канаді відносяться плотники, електрики, сантехніки, а також архітектори, фармацевти та лікарі. PRO оцінюють, чи маєте ви необхідну кваліфікацію, щоб відповідати ліцензійним вимогам для роботи в Альберті, а саме:

  • освіту
  • досвід роботи
  • знання англійської мови

Після співбесіди PRO повідомить прогалини, які потрібно усунути, або іспити, які вам потрібно буде скласти, перш ніж ви зможете отримати ліцензію. Для нерегульованих професій ліцензія не потрібна. Роботодавці можуть наймати кого завгодно на нерегульовані професії.


Як підтвердити свою кваліфікацію?

Процес ліцензування може бути тривалим, складним і включати відповідні збори. Перебіг процедури залежатиме від ваших особистих обставин і індивідуального процесу ліцензування PRO.


1. Переконайтесь чи дійсно Ваша професія відноситься до регульованих.

Для цього використовуйте сайт alis. Також на сайті Ви знайдете наступну інформацію:



2. Відвідайте сайт оціночної організації та сконтактуйте з її представниками

Оціночних організацій, акредитованих міністерством громадянства та імміграції для цієї мети, всього сім. З них п'ять оцінюють будь-яку освіту та дві – лише спеціалізовану. Якщо ви не лікар (коди професій NOC 3111 та 3112), або лікар, але основна професія (primary occupation у контексті заяви на ПМП) відрізняється від 3111 та 3112, швидше за все необхідно буде звернутись до World Education Services (WES). Інформацію з усіма вимогами, Ви можете переглянути на офіційному сайті організації World Education Services (WES).


3.Зберіть необхідні документи

Кожна організація має свої вимоги до документів, тому краще Вам безпосередньо сконтактувати з PRO, де Ви будете підтверджувати свою кваліфікацію. Здебільшого вимагають наступні документи:


  • документи про освіту (свідоцтво, диплом)
  • оцінки та перелік дисциплін, які Ви прослухали під час навчання
  • резюме
  • документи, що посвідчують Вашу особу

Якщо ви збираєтесь підтверджувати свій диплом через WES, то перелік документів, які організація потребує від Вас та Вашого учбового закладу, можна переглянути за посиланням Required Documents. Спочатку Вам треба буде заповнити форму, вказати країну, де Ви навчались, академічний ступінь та назву учбового закладу. Після цього Вам надішлють всі вимоги.


4. Подайте запит на довідки про освіту в органах, які їх видають

В деяких випадках PRO вимагає, щоб учбовий заклад надіслав Ваш транскрипт.


5. Перекладіть документи на англійську мову

Запитайте в PRO, чи вам потрібно перекладати документи, або отримати нотаріальне завірення оригіналів документів чи перекладів.


6. Дізнайтесь скільки коштує переоцінка

Зв’яжіться з PRO, щоб дізнатися про витрати, пов’язані з процесом ліцензування.


7. Заповніть форму заявки та надішліть необхідні документи до свого PRO

PRO не розпочне процес ліцензування, доки не отримає всі необхідні документи та стягнено плату.


PRO перевірить документи та винесе проміжне рішення щодо оцінки Вашої кваліфікації. Якщо ви не відповідаєте вимогам, можливо, після прибуття в Альберту вам доведеться виконати додаткові кроки, які можуть включати:


  • складання іспиту(ів)
  • отримання практичного досвіду або навчання (наприклад, юридичні статті або медична ординатура)
  • підвищення рівня вашої освіти (наприклад, спеціальні курси або проміжна програма)

Рішення про проміжну оцінку може включати видачу умовної ліцензії, яка дозволить вам працювати під наглядом або з обмеженим обсягом.

Корисні події