Мобільний Зв'язок

Мобільний Зв'язок

Maks
Maks
Published on October 22, 2022

Мобільний зв'язок

Ринок мобільного зв'язку Канади поділяють національні монополісти: ROGERS, BELL, TELUS з меншими компаніями як SHAW та своїми ж дочірніми компаніями. 'Дочки' працюють в мережах своїх бенефеціарів та пропонують аналогічне покриття, але з видозміненими тарифними планами.

Перелік основних провайдерів послуг:

ROGERS => FIDO => CHATR 

BELL => VIRGIN => LUCKY mobile 

TELUS => KOODO => PUBLIC mobile 

SHAW => FREEDOM mobile

Якщо плануєте багато подорожувати, або працювати за межами великих міст, то треба обирати одного з національних операторів: ROGERS, BELL, TELUS, або їх 'дочок'. В них найбільше покриття по країні

SHAW => FREEDOM mobile на даний час покривають лише міста, але їх обладнання розраховане на більш впевнену роботу в будівлях.

Як і в Україні, тут є два основних типу підключення:

- prepaid (lucky, public, chatr і деякі плани від великих компаній)

- postpaid (Fido, Koodo, Freedom, Telus, Rogers, Shaw, Bell, Virgin)

Різниця між pre і post проста: в першому як в Україні ви платите а потім користуєтеся, в другому спочатку використовуєте, а потім розраховуєтесь.

Про якість покриття враження двояке. Будьте готові, що навіть у місті якість покриття не буде 100%. По швидкості інтернету: postpaid оріентовно це 4G/5G, prepaid - 3g.

Далі ціна планів :

- prepaid в основному за 50$ дає 10гб. Не більше не менше.

- postpaid зараз ROGERS, BELL дають за 55$ 20gb швидкісного (4-5g) а після 20gb швидкість 3,5g. FREEDOM те ж саме зараз дає за 45$

Реєстрація мобільного номеру

Після отримання або купівлі сім карти, вам потрібно отримати мобільний номер. В Канаді мобільний номер не прив´язаний до мобільного оператора, а належить вам, та може мігрувати між операторами

Обрання тарифного плану

Радимо розглядати тарифні плани з необмеженими хвилинами на розмови та текстові повідомлення (unlimited talk and messages). Краще всього, якщо це буде діяти для всієї Канаді. Справа у тому, що при дзвінках на різні сервіси (держустанови, банки, тощо), час пербування на лінії може бути досить довгий.

Також варто звертати увагу яке покриття (coverage) забезпечує обраний тариф без входження у роумінг (long distance charging). Деякі дешеві тарифні пакети можутть мати обмеження тільки по місту. За містом зв'язок буде тарифікуватися окремо.

Мобільні оператори постійно влаштовують промо компанії, у яких суттєво відходять від базових пропозицій у бік зниження. Чим часто люди користуються. 

Наприклад якщо ви є клієнтом SHAW з домашнього підключення до інтернет, то можете розраховувати на знижку у С$20 на місяць до їх мобільних контрактів. У розрахунку дворічного контракту це дає економію майже 500 канадских.

Схожа акція діє зараз і від оператора TELUS

Якщо у вас є інтернет, то вам запропонують знижку в С$20 на усі тарифи. Також у них є знижка на мультилінії, тобто більше 1 на один аккаунт (одно ім'я). Усе це на швидкості 5g з безлимитным інтернетом (умовно)

Є сенс проконсультуватися з менеджерами з продажу, які пропонують мультибрендові послуги (Best Buy, Wallmart та багато точок продажу по місту ). Питайте найкращі пропозиції у будь-якого консультанта в магазині по тим параметрам, які вам потрібні. Україномовний консультант є у Маркет Мол на північному заході міста.

Також є можливість одразу по приїзду, не маючи кредитної історії, з контрактом отримати мобільний телефон бажаної моделі, з націнкою до суми контракту. Таким чином ви частково сплачуєте вартість пристрою, а приблизно 50% може взяти на себе оператор мобільного зв'язку. В цілому це дуже вигідно, але накладає більше обмежень з дострокового розриву контракту.    

Для розуміння. Контракти підписуються терміном на два роки та відмова тягне штрафні санкції.

Документи для купівлі сім-карт

При купівлі номера треба фото айди, тобто паспорт, права або ID карта (останні два тільки канадські)

Також треба щось через що можна перевірити кредитний рейтинг. Бажано щоб це була кредитка, але якщо її немає - використовують SIN. Не лякаємося, запит SIN при купівлі телефону це норма (credit check). Деякі компанії приймають і ворк/стади перміт, але це рідше. Ідеально якщо кредитка або SIN.

Безкоштовна сім від ТELUS

Отримати безкоштовну сім-карту ви зможете в церкві Володимира по суботах, до того ж до сім карти видають поповнення на 100$, цих грошей вистачить на два місяці поповнення мобільного зв’язку на тарифному плані 45$/ місяць з 4Гб Інтернету. Але будьте готові, що представники мобільного оператора бувають в церкві не кожного тиждня. Після отримання сім карти вам треба зареєструвати мобільний номер у оператора та поповнити рахунок. Покрокова інструкція, що до реєстрації номера у оператора TELUS.

Також нема інформації, скільки часу будуть продовжувати видавати безкоштовні сім карти, тому слідкуйте за новинами в блозі, або задавайте питання в чаті UU Calgary - Українці в Калгарі




Корисні події