Медичний огляд

Медичний огляд

Nik Galaev
Nik Galaev
Published on October 13, 2022

Первинна медкоміссія

Як усім відомо то для віз до Канади чи США обов’язковим пунктом для отримання візи є проходження відповідної медкомісії. Така вимога була зазначена і для отримання візи по CUAET, тільки уряд Канади пішов на поступки для українців дозволивши нам всім пройти медогляд вже після отримання віз. Під час заповнення заявки на отримання візи по CUAET кожен з нас зазначив, що зобов’язується пройти медогляд в терміні 90 днів з моменту прибуття до Канади. Інакше б візу ніхто не отримав, якби ця галочка в анкеті не була поставлена. Тому для дотримання обіцянки Канадському уряду, а також для дотримання закону кожному хто приїхав по програмі CUAET і планує залишитись в Канаді на більш як 6 місяців треба пройти медогляд в терміні 90 днів від моменту приїзду до Канади або ви можете пройти цей самий медогляд в якійсь іншій країні до виїзду в Канаду.

Як знайти клініку

Список клінік, які відповідають вимогам і мають право надсилати результати вашого медогляду до IRCC можна знайти за посиланням вписавши країну, де б ви хотіли пройти медогляд:

Panel Physicians (cic.gc.ca)

Вимоги до медогляду для дорослих і дітей

  • діти віком від 0 до 10 років повинні пройти тільки візуальний медичний огляд у лікаря;
  • діти від 11 до 14 років мають пройти візуальний медичний огляд + обов’язково має бути зроблений рентген грудної клітки, для перевірки на туберкульоз;
  • решта від 15 років мають пройти візуальний медичний огляд + обов’язково має бути зроблений рентген грудної клітки, для перевірки на туберкульоз + обов’язково здати кров на аналіз для перевірки захворювань як ВІЛ та сифіліс.

Що повинно входити в візуальний медичний огляд

  • вимірювання маси тіла;
  • вимірювання зросту;
  • перевірка слуху та зору;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • перевірка пульсу;
  • прослуховування серця і легенів;
  • перевірка живота;
  • перевірка, як рухаються кінцівки;
  • огляд шкіри.

На практиці медичний огляд зазвичай не включає всі перераховані вище пункти, а лише деякі.

Увага! Лікар або персонал медичної клініки не повинен оглядати ваші статеві органи або область прямої кишки. Ці частини тіла не потрібні для імміграційного медичного огляду.

Лікарю може знадобитися оглянути ваші груди. Якщо він це зробить, то він обов’язково повинен надати вам пояснення, чому і як проводиться експертиза.

Якщо ви пройшли медогляд до від'їзду до Канади, то по прильоту результати вашого медогляду повинні вже бути в системі IRCC, хоча це не завжди так нажаль. Тому вам потрібно повідомити про це офіцера перед отриманням ворк перміту. Інакше, є шанс, що ви отримаєте ворк перміт з обмеженнями і неможливістю працювати в наступних сферах таких як сільське господарство, медицина, школи, садочки та стриптиз клуби))))

На жаль деколи буває так, що результати медогляду зробленого в Європі, з’являються не відразу у вашому аккаунті, і по прильоту ви можете отримувати ворк перміт з вищевказаними обмеженнями. Тоді вам доведеться самостійно змінювати ворк перміт, якщо ви плануєте працювати в одній з цих сфер. 

Якщо ви хочете пройти медогляд в Калгарі то ви можете скористатись нище наданим лінком для пошуку клініки, яка вам найбільше підходить по цінам чи місцю розташування.

Panel Physicians (cic.gc.ca)

Діапазон цін на медогляд варюється від 100 до 250 дол за особу, рентген зазвичай буде безкоштовним, а аналіз крові від 17 до 60 дол.

Медогляд крок за кроком

  1. Вибрати клініку, де ви будете проходити візуальний огляд у лікаря і забронювати візит;
  2. Прийти на візит і отримати направлення на рентген і аналіз крові;
  3. Зробити рентген і здати аналіз крові.

Нижче можна знайти адреси клінік, де можна пройти медогляд за помірною ціною, однак ціни можуть змінюватись, тому краще звісно уточнити ще раз вартість послуг перед візитом. 

Увага в більшості клінік перед тим як прийти на медогляд буде потрібна резервація!!!

Centre Street North Medical Clinic - візуальний медичний огляд

6213 Centre St NW Suite 10, Calgary, AB T2K 0V2

Наразі ціна 100 CAD за проходження медогляду за 1 особу ( не важливо дорослий чи дитина).

Обов’язкова попередня реєстрація на сайті або по емайл! 


Beam Radiology - Harvest Hills - рентген

178 96 Ave NE #201, Calgary, AB T3K 6G4

Резервація не потрібна! Рентген безкоштовний! 


Alberta Precision Laboratories - аналіз крові

North Hill Centre 1632 14 Ave NW #254, Calgary, AB T2N 1M7

Обов’язкова попередня резервація на сайті. 


Вартість аналізу від 17 CAD. Увага ціни можуть змінюватись.

Необхідні документи

На кожен прийом у кожну з клінік ви повинні мати паспорти і ворк перміти (чи візітор рекорд або стаді перміт) і направлення від лікаря на рентген і аналізи крові для кожного члена сім’ї, який буде проходити медогляд. 

Після завершення всіх кроків для медогляду, якщо ви не плануєте працювати в нище наведених професіях, вам не потрібно нічого більше робити, так як ваш лікар сам вишле всі ваші результати і підтвердження проходження медогляду до IRCC. Єдине, що ви можете зробити, це для підтвердження чи все дійсно було відправлене, ви можете зателефонувати або написати до вашої клініки і попросити їх підтвердити чи вся інформація про медогляд була передана до IRCC. Але це робити не обов'язково. 

Якщо ж ви плануєте працювати по одній з нижче наведених професій, то після проходження медогляду та перед початком роботи вам необхідно буде зняти обмеження з вашого ворк перміту:

  • Вакансії, які приводять вас у тісний контакт з людьми, наприклад: 
  • працівники закладів охорони здоров'я
  • працівники клінічних лабораторій
  • обслуговуючий персонал пацієнтів у будинках престарілих
  • студенти-медики для навчання в університеті
  • медичні факультативи та лікарі на короткочасних локумах
  • працівники в установах початкової і середньої школи або працівники установ по догляду за дітьми
  • працівники, які надають допомогу вдома дітям, людям похилого віку та інвалідам
  • працівники дитячих ясел та Інші подібні роботи
  • Працівники сільського господарства

Як зняти обмеження з ворк перміту можна прочитати тут 

Ukraine immigration measures: Open work permits for Ukrainians and their family members - Canada.ca

Корисні події