Куди звертатись, якщо Ви захворіли?

Куди звертатись, якщо Ви захворіли?

Kate Sologubova
Kate Sologubova
Published on December 14, 2022

Усі мешканці Канади можуть отримувати безплатні медичні консультації. В Альберті така служба здоров’я називається Health Links. Це безплатна, цілодобова служба здоров’я, де Ви можете проконсультуватись з медичними працівниками, а саме медсестрами, дієтологами, неврологами, психологами та реабілітологами. 

Завдання цих ліній охорони здоров’я — не діагностувати захворювання або видати рецепт, а допомогти людині вирішити, чи здатна вона впоратися з проблемою самостійно, чи їй слід звернутися по допомогу до лікаря. Команда Health Link має велику базу лікарів та лікарень, тому Ви можете отримати інформацію стосовно медичних закладів, включаючи мережу первинної допомоги (PCN), які працюють цілодобово. Загалом Ви можете проконсультуватись стосовно:

  • симптомів захворювання;
  • методів лікування грипу та застуди, вушного болю, висипів та лихоманки;
  • лікарні куди необхідно звернутись, щоб отримати допомогу.

Для того, щоб зв’язатись з працівниками Health Links зателефонуйте за номером 811 або відвідайте сайт MyHealth.Alberta.ca. Якщо Ви не говорите англійською, то до Вашого дзвінку може приєднатись перекладач (безплатно). Загалом інформація надається на 240 мовах, більш детально про послуги перекладу Ви можете дізнатись на сайті Get Health System Information in Your Language. Якщо у Вас вади зору або порушення мовлення Ви можете використовувати TELUS RELAY Service (TRS).


У разі перевантаження лінії або якщо Ви не можете додзвонитись за номером 811, мешканці Калгарі можуть зателефонувати по номеру 403-943-5465


Якщо у Вас є сімейний лікар, то у разі хвороби радимо звертатись одразу до нього. Загалом сімейний лікар:

- діагностує та лікує більшість хвороб;

- проводить медичні огляди;

- стежить за перебігом хронічних захворювань та психічних розладів.


Часи прийому відрізняються. Деякі лікарні приймають пацієнтів тільки в екстрених випадках, коли пацієнту потрібна невідкладна допомога. Сімейні лікарі працюють в центрах первинної медико-санітарної допомоги, де допомога пацієнтам надається цілодобово. Цілодобовий приймальний пункт є не в усіх лікарнях, тому заздалегідь з'ясовуйте всі деталі у свого лікаря.

Якщо у Вас досі немає сімейного лікаря, скористуйтесь порталом для пошуку лікарів в Альберті.


Центри невідкладної допомоги

Зазвичай у таких центрах опікуються пацієнтами середньої тяжкості, яким необхідно терміново надати медичну допомогу, але ситуація не критична. Пацієнти можуть приїздити до центру самі або викликати швидку, але майте на увазі, що виклик швидкої допомоги безплатний у випадку, коли людині загрожує смертельна небезпека і вона не може самостійно доїхати до лікарні. В іншому випадку за доставку у стаціонар Вам доведеться заплатити від 100 до 300 канадських доларів. Також у центрах допомоги не керуються правилом черг (перший прийшов - першим отримаєш допомогу). У таких центрах пацієнтів обстежують в залежності від тяжкості стану їх здоров'я.


Бригади у центрах допомоги складаються з медсестер та лікарів-терапевтів. Зазвичай у центрах є власні лабораторії та рентген кабінети. Час роботи у кожного центру різний, тому графік треба уточнювати заздалегідь. І пам'ятайте, що до центрів допомоги треба звертатись з травмами або захворюваннями, які потребують негайного огляду, але не несуть загрози життю. У критичних ситуаціях за невідкладною допомогою треба звертатись за телефоном 911. Якщо Ви невпевнені, куди треба звертатись за допомогою, зателефонуйте за порадою до Health Link. До центру допомоги Ви можете звернутись у разі:


  • перелому
  • розтягнень
  • порізів
  • астми
  • зневоднення
  • появи болю
  • виникнення інфекції

Основна задача центрів - надати медичну допомогу пацієнтам перш ніж їх переведуть до лікарні. Центри невідкладної допомоги надають ширший спектр медичних послуг ніж у клініках, але їх не можна прирівнювати з відділеннями невідкладної допомоги. Знайти найближчий центр медичної допомоги можна через сервіс Urgent Care Services.


Клініка сімейної медицини

Клініки сімейної медицини (FCCs) - ініціатива у деяких громадах провінції, які створені для надання першої медичної допомоги тим хто: позбавлений належного медичного обслуговування, потребує сімейного лікаря, має хронічні захворювання та/або має залежності та потребує допомоги психолога.


Приділяючи значну увагу оздоровленню, FCCs пропонують окремим особам і сім’ям комплексне медичне обслуговування неподалік від їхнього дому. Також FCCs співпрацюють з іншими службами охорони здоров’я та беруть участь у програмах підтримки громадян.


FCC відрізняються від традиційних закладів первинної медико-санітарної допомоги тим, що пацієнтам не потрібно буде відвідувати лікаря, щоб отримати доступ до багатьох послуг, які надають в FCC: консультація у дієтолога або фізіотерапевта чи консультування щодо залежностей. Нижче вказані посилання на офіційні сайти сімейних лікарень:


MyHealth.Alberta.ca

MyHealthAlberta - це ініціатива уряду Альберти сумісно зі службою охорони здоров'я Альберти. MyHealth.Alberta.ca - це єдине місце, де Ви можете знайти достовірну інформацію стосовно медицини та посилання на необхідні ресурси. Серед багатьох інших ресурсів, доступних на цьому сайті, ви можете:


  • знайти інформацію про лікування певного захворювання
  • поради як розпочати вести здоровий спосіб життя
  • використовувати сервіси для перевірки свого здоров’я
  • дізнатись більше про лікування, ліки та лікарні в Альберті

Відвідайте MyHealth.Alberta.ca, щоб більше дізнатись більше про медицину в Альберті. Інформація на сайті постійно оновлюється. На даний момент доступна така інформація:

  • Здоров’я від А-Я
  • Здоровий спосіб життя
  • Тести та способи лікування
  • Довідник з ліків
  • Медичні послуги
  • Перелік лікарень та мед програм
  • Різні медичні сервіси

Поліклініка (Walk-in clinics)

Якщо у Вас немає сімейного лікаря, Ви можете відвідати поліклініку, де не потрібно попередньо записуватись на прийом. Загалом в поліклініках приймають лікарі-педіатри. Багато поліклінік працює ввечері та на вихідних. Ви можете зателефонувати до Health Link, щоб дізнатись адресу найближчої поліклініки. До поліклінік звертаються у разі підвищення температури, розтягнень, незначних порізів, болю (у тому числі вушного), інфекцій та при симптомах грипу.


Амбулаторія

У деяких провінціях Альберти, в амбулаторіях здійснюють своєчасне діагностування та лікування пацієнтів, які потребують невідкладної допомоги, але стан їх здоров'я не оцінюється як тяжкий (в екстрених випадках треба одразу телефонувати 911). 

Корисні події